• Wil je een misdienaar worden?

    Misdienaars

    Jongens en meisjes vanaf + 8 jaar helpen de priester tijdens de H. Mis. Misschien is het voor jou wel wennen om vooraan in de kerk te staan. Maar de priester, de kosters en de ervarende misdienaars helpen jullie erbij.

    Wat doen misdienaars?

    Tijdens de viering in de kerk help je samen met anderen de priester om alles zo goed en mooi mogelijk te laten verlopen.

    Misdienaar worden?

    Jongens en meisjes vanaf groep 4 kunnen meedoen, natuurlijk moet je wel de Eerste H. Communie hebben gedaan. Je gaat dan enkele keer oefenen, dan leer je wat een misdienaar moet doen. Ook vertellen we iets van de kerk. Nadat we denken dat je het allemaal weet, mag je voor de eerste keer mee dienen.

    Wil jij ook als misdienaar meedoen?

    Aanmelden is heel simpel, namelijk door te bellen of te mailen met 

    kapelaan Joseph: kapelaan@christussalvator.nl of 046-4491296 of

    deken Lauvenberg: deken@christussalvator.nl of 046-4491284.

    We helpen je verder.

  • Hoe een Palmpasenstok maken - 

    Betekenis en maken van de Palmpasenstokken

    De palmpasenstokken hebben de vorm van een kruis en zijn feestelijk versierd met palmtakjes, (De palmtakjes verwijzen naar de grote palmtakken bij de herdenking van de intocht van Jezus. Deze takken van de buxusstruik dragen plantkundig gezien niet echt rechtmatig de naam ‘palm’. Het is voornamelijk als groenblijver en uitdrukking van levenskracht dat hij gebruikt werd in allerlei lentegebruiken en in onze streken de vervanger werd van de palmtakken bij de herdenking van de intocht van Jezus en de vieringen op palmzondag, in zuidelijk landen worden voor ‘palmtakjes’ ook wel olijventakken gebruikt.) eitjes, brooddeegvormen en bovenop prijkt meestal een broodhaantje. De palmpasenstok combineert het groen van de hoop en de vreugde van de intocht in Jeruzalem en van Jezus’ koningsschap, maar tegelijk het kruis van het lijden en sterven van Jezus op Goede Vrijdag. De eieren zijn tekens van het nieuwe leven dat Pasen zal brengen.

    Betekenissen van de palmpasenstok

    Met de symbolen verwijst de palmpasen naar de hele goede week

    • Palmpasen: de palmtakken bij de intocht in Jeruzalem
    • Witte Donderdag: het brood (het breken en delen van brood bij het laatste avondmaal)
    • Goede Vrijdag: het houten kruis als Christusteken, de haan van de verloochening van Petrus
    • Pasen: eieren als teken van nieuw leven, de opstanding van Christus, de paaskleuren geel en wit tezamen met de paasbloemen

    Na de kerkdienst delen de kinderen deze palmpasenstokken uit, met name aan mensen die vanwege hun leeftijd of een ziekte niet aanwezig konden zijn, zoals opa’s en oma’s, en mensen in verpleeghuizen, ziekenhuizen of verzorgingscentra.

    Het maken van een palmpasen

    Het kruis maak je door twee takken of stokken met draad en spijkers als een kruis aan elkaar te bevestigen.

    De stok of het kruis worden omwikkeld met repen crêpepapier. Wit en geel zijn de hoofdkleuren. Maar ook ander kleuren worden gebruikt zoals groen (nieuw leven), rood (liefde en leven), paars (lijden van Jezus).

    Het kruis wordt pas levensboom als het met groene palmtakjes van de buxus versiert wordt. Meestal wordt aan het bovenste deel van het kruishout een bosje groene takken rondom vastgemaakt, soms aangevuld met enkele kleine gele paasbloemen (narcissen).
    Maar soms wordt heel 't kruishout omwikkeld met groen mos en takjes palm.

    De krans maak je door hooi of stro met soepele ijzerdraad stevig te omwikkelen als een worst waarvan de uiteinden worden samengevoegd. Ook pietriet en krantenpapier kan gebruikt worden om een cirkel te maken. Daarna kan de krans worden bekleed met wat lichte mos en doorstoken met palmtakjes van de buxusstruik en paasbloemen. Je kan de krans ook eenvoudiger versieren door het te omwikkelen met geel of groen, crêpepapier of rozenpapier.

    Broodhaantje

    Boven op de Palmpasenstok hoort een broodhaantje. Dat is heel eenvoudig zelf te maken. Volg het recept van eenvoudig brooddeeg en kneed van het deeg een haantje, eventueel met vleugels en kam. Je kan ook het deeg uitrollen in een bakplaat en een patroon op het deeg leggen. De kinderen kunnen dit eigenhandig uitsnijden. Druk aan weerszijden van de kop een rozijn in het deeg als oog. Knip de bek van de haan even open, dan krijg je een kraaiende haan.
    Maak bij de staart ook enkel inkepingen. Strijk het deeg in met wat geklopt eigeel zodat het een mooie glans krijgt. Eenmaal gebakken kunnen de kinderen het haantje een staart geven met wat kleine palmtakjes. Je kan het haantje ook in zoutdeeg maken, waardoor het wel niet eetbaar is, maar erg lang houdbaar.

    Hetzelfde deeg kan gebruikt worden voor het vormen van maantjes, sterren en zonnen, die als versiering groot of klein aan de stok kunnen bevestigd worden. Er zijn kleine voordrukvormen in de handel te verkrijgen waardoor ook de kleinste kinderen actief mee kunnen doen bij het maken van deegvormen. Maak het deeg niet te dik en houdt de vormen eerder slank want door het rijzen van het deeg bollen de vormen erg op.

    Uiteraard mogen gekleurde eieren in het geheel niet ontbreken. Het ei is bijna overal ter wereld symbool van nieuw beginnend leven, het teken ook van verandering (van ei naar kuiken) en van de opstanding en is dus hét symbool voor Pasen.

    Eieren hard koken of liefst uitblazen en schilderen in de gewenste kleuren. Zorg voor voldoende eenheid met het ontwerp.

    Aan de kruistak, of aan de ringkrans van de palmpasenstok worden slingers gehangen van krenten en vijgen en voedzame zaden. Ze zijn symbolen van het levend zaad en verwijzen naar de druif en de wijnstok en deze op hun beurt naar Christus en de symboliek van het Avondmaal. Deze zoete elementen zijn met Pasen een welgekomen voedzame surplus bij het beëindigen van de vasten. Ideaal om snel weer op krachten te komen.
    Let erop dat de de stok niet te overladen wordt versiert (schoonheidsaspect) en dus niet te zwaar wordt. Zeker niet als de stok door een kind moet worden gedragen. Voor de jongste kinderen zijn er ook vereenvoudigde modellen van palmpasenstokken. Zorg toch dat voldoende wezenlijke basiselementen bewaard blijven. Minimaal zijn een kruishout, groene palm en eieren nodig en eigenlijk mag een haantje nooit ontbreken.

    Met dank aan https://www.friezenkerk.nl

RK parochie Christus Salvator